Blåbärssmulpaj med vallmo

Blåbärssmulpaj med vallmo
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Blåbärssmulpaj med vallmo

Av: Leila Lindholm

Från: One more slice

12 ingredienser

Smulpaj är snabbt och enkelt att fixa ihop. Här bjuder Leila på en blåbärspaj med vallmo ur nya boken One more slice.

Receptet ger 1 paj, ca 6 portioner.

Läs mer om Leilas nya bok One more slice.

Ingredienser

portioner

Smuldeg

  • 250 g smör, kallt
  • 1,5 dl rörsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl blå vallmofrön
  • 3 dl havregryn

Fyllning

  • 1,5 l frysta blåbär
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl potatismjöl

Råkräm (snabb hemvispad vaniljsås)

  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor (ekologiska)
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vispgrädde

Gör så här

Smulpaj

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tärna smöret i små bitar och nyp ihop det med råsocker och vetemjöl tills det blir till en smulig deg.
  3. Blanda försiktigt i vallmofrön och havregryn utan att grynen går sönder för mycket.
  4. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl.
  5. Häll fyllningen i botten av en eldfast form eller gjutjärnspanna.
  6. Strö smuldegen över blåbärsfyllningen.
  7. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Råkräm

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  2. Vispa äggulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
  3. Vispa grädden fast och luftig.
  4. Vänd ner grädden i äggsmeten.