Färsk gnocchi arrabiatta med scampi

Färsk gnocchi arrabiatta med scampi
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Färsk gnocchi arrabiatta med scampi

13 ingredienser

Gnocchi som är färsk är underbart gott. Du kan koka den och sedan steka den så blir den härligt knaprig.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

Smaka på chilin och avgör styrka innan du använder den i matlagningen, så slipper du missöden som alldeles för kryddstark mat! Tag bort kärnor och vita hinnor, där sitter styrkan.

Pecorinoosten är en siciliansk hårdost tillverkad av fårmjölk. Den har en syrlig salt smak, något krämigare och mildare än släktingen parmesan. Jag brukar göra supersmaskiga smörgåsar med grillade grönsaker och pecorino.

Gnocchi är en god potatispasta, inte så vanligt att vi använder i våran matlagning men en riktig höjdare. Dessutom är koktiden bara 1 minut! Gnocchi uttalas Njocki.

Scampi är toppen att ha liggande i frysen, eftersom den är styckfryst så kan man bara plocka fram och tina så mycket man behöver för tillfället.

Sockret ger en fin rostad färg till scampin som endast ska stekas hastigt i het panna så att den inte blir överstekt. Crema di balsamico är ett nytt fiffigt halvfabrikat. Det är nerkokt balsamvinäger och lite socker. Kul att ha på pastan eller på salladen. Ger en extra piff på maten. Förr brukade jag reducera egen men nu när det finns att köpa blir det enklare att använda det istället.

Ingredienser

portioner
  • 2 förp färsk Gnocchi (naturell smak)
  • 2 msk smör
  • 1 mild röd chilifrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 knippe persilja
  • 1 citron, rivet skal av
  • 500 g jätteräka
  • 1 msk strösocker
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 bit pecorinoost [100 g]
  • 2 msk balsamico glaze (crema di balsamico)

Gör så här

  1. Koka upp ett välsaltat pastavatten.
  2. Finhacka chili, vitlök och persilja och dela upp i två skålar.
  3. Koka gnocchin i 1 minut, häll bort vattnet.
  4. Hetta upp två teflon stekpannor.
  5. Stek gnocchin gyllene i ena stekpannan i 1 msk smör och hälften av chilin, vitlöken och persiljan. Riv skalet av halva citronen över och krydda med salt och peppar.
  6. Stek scampin hastigt i andra stekpannan i 1 msk smör, socker och resten av chilin, vitlöken och persiljan. Riv resterande citronskal över räkorna, krydda.
  7. Häll upp gnocchin på ett stort serveringsfat och häll scampin över.
  8. Strö delade körsbärstomater över och toppa med riven pecorinoost och balsamiq glaze.