Leilas italienska semifreddo

Leila Lindholm

Leilas italienska semifreddo

11 ingredienser

4h 20 min

En härlig chokladglass med italienska influenser

Bra att veta!
Semi freddo betyder halvfryst och är en Italiensk uppfinning.
Jag tycker att det är fiffigt om man inte har någon glassmaskin hemma….

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad 70 %
  • 4 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk mörk rom
  • 4 äggvitor
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl grädde
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1,5 dl muscovadosocker

Garnering/Topping:

  • 0,5 dl muscovadosocker
  • 1 ask färska hallon, till servering

Gör så här

  1. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn.
  2. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt.
  3. Vispa grädden fluffig och vänd i yoghurten.
  4. Rör ihop äggsmeten med choklad och rom, vänd i gräddyoghurten och sist de uppvispade vitorna.
  5. Vänd i nästan 1½ dl av muscovadosockret, det ska vara lite klumpar av socker i smeten.
  6. Fyll i en valfri skål eller form och toppa resten av muscovadosockret, frys i minst 4 timmar så att den är ”halvfryst”.
  7. Skopa upp med glass skopa i glas eller servera semifreddon i formen.
  8. Servera gärna semifreddon toppad med hallon.