Dalatunnbröd i stekpanna

Dalatunnbröd i stekpanna
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Dalatunnbröd i stekpanna

13 ingredienser

1h 35 min

Baka brödet i stekpanna!

Ingredienser

steg 1:

  • 15 g jäst [0,25 förp]
  • 2 msk strösocker
  • 50 g smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk anis, mortlad
  • 1 tsk fänkålsfrön, krossat
  • 1,5 tsk salt
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 3 dl rågsikt
  • 3 dl vetemjöl special

steg 2:

  • 300 g potatis, nykokt skalad, varm
  • 1,5 dl vetemjöl special
  • 1,5 dl rågsikt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och häll i strösocker.
  2. Smält smöret och värm med mjölk, sirap, kryddor och salt till 37 grader.
  3. Häll vätskan över jästen och rör om ordentligt.
  4. Tillsätt rågsikt och vetemjöl och rör ihop till en kladdig deg.
  5. Jäs under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 timme.
  6. Pressa den varma potatisen med en gaffel och knåda in den i degen. Tillsätt vetemjöl och rågsikt tills den inte kladdar längre.
  7. Dela den i små bitar och kavla ut till tunna runda kakor.
  8. Stek bröden på medeltemperatur i en torr stekpanna, någon minut på varje sida, tills det fått lite färg. Var försiktig så du inte steker för länge, då blir brödet hårt och knaprigt.