Leilas frukt- och nötbröd

POPULÄRT
Leilas frukt- och nötbröd
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas frukt- och nötbröd

11 ingredienser

2h 50 min

Surdegen är bra för brödets struktur, smak och hållbarhet. Den består enbart av vatten och mjöl.

Ta ut surdegen ett dygn/par timmar innan bakningen och späd med vatten och mjöl så att den blir tjock som en våffelsmet. Efter en stund vaknar den till liv och börjar att bubbla.

När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

Ingredienser

Till 2 limpor:

  • 20 g jäst
  • 4 dl vatten, kallt
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 dl surdeg
  • 4 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl special
  • 150 g hasselnötter
  • 100 g russin
  • 1 förp blandad torkad frukt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.
  2. Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.
  3. Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan hela hasselnötter och grovt hackad torkad frukt.
  4. Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
  5. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader varmluft.
  6. Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
  7. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
  8. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
  9. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.