Leilas potatis- och kantarellgratäng

Leilas potatis- och kantarellgratäng
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas potatis- och kantarellgratäng

12 ingredienser

Ett utmärkt tillbehör vid middagen är en god och krämig gratäng. Leila har gjort en gratäng med potatis och kantareller.

Tips!
Använd en stor form med låga kanter, då får man en stor härlig gratinerad yta på gratängen. Har man torkad svamp i skafferiet så kan man använda den istället för färsk svamp. Då kokar man den med grädden och potatisen. Att använda kycklingfond i grädden ger gratängen en mer fyllig smak. Vill man så kan man byta ut västerbottenosten mot smulad getost.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg mandelpotatis (eller annan potatis av mjölig sort)
  • 0,25 rotselleri [200 g]
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 8 dl vispgrädde (eller matlagningsgrädde)
  • 1,5 msk flytande kycklingfond
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 1 msk flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 3 msk smör
  • 300 g kantareller, av valfri sort
  • 2 dl Västerbottensost, riven

Gör så här

  1. Skala och skiva potatis, rotselleri, lök och vitlök tunt.
  2. Koka upp grädde, kycklingfond och kryddor tillsätt potatis, selleri, lök och sjud (koka långsamt) i 10 minuter.
  3. Stek svampen gyllenbrun i 2 msk smör och krydda med salt och peppar.
  4. Blanda svamp med potatis och 2/3 av västerbottenosten.
  5. Fyll gratängen en smörad ugnsform och strö över resterande ost.
  6. Grädda gratängen gyllene i 200 grader, cirka 20 minuter.