Kyckling Bi Bim Bap

Kyckling Bi Bim Bap
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Kyckling Bi Bim Bap

21 ingredienser

Den koreanska nationalrätten bi bim bap med kyckling, sushiris samt en rad tillbehör.

Tips!
Jag använder gärna kycklinglårfilé då jag tycker att det är ett mycket saftigare kött. Det är dessutom också billigare att köpa än kycklingfilé.
Man kan gärna förbereda och göra koreansk gurka och groddar dagen innan om man vill. Rostar sesamfrön gör man enklast i en torr kastrull.
Att använda en riskokare är praktiskt, den känner av när riset är färdigt och man behöver inte oroa sig för överkokt ris. När riset är färdigkokt går den över på "hålla-varmt-läge". Man får oftast med en bra plastsked. Tänk bara på att välja en med innerkastrull i teflon, då kan man diska den på några sekunder. Däremot ska man alltid skölja riset några gånger innan, för att få bort överflödig stärkelse. Missar man det så får man att stärkelselager i botten som kan se ut som om det klibbat fast.

Ingredienser

portioner

Kyckling:

  • 900 g kycklinglårfilé
  • 1 msk honung, flytande
  • 0,5 dl japansk soja
  • 3 klyftor vitlök

Ris:

  • 5 dl japanskt sushiris
  • 1 dl japansk risvinäger
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt

Koreansk gurka:

  • 2 gurkor
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk japansk risvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 mild röd chilifrukt

Marinerade groddar:

  • 500 g böngroddar
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk japansk soja

Tillbehör:

  • 6 ägg
  • 6 morötter
  • 1 ask solroskott
  • 4 msk rostade sesamfrön
  • stark chilipasta (Chilisås med vitlök)

Gör så här

  1. Spola riset i en bunke med vatten i 20 minuter och låt det svälla i kyl i minst 2 timmar.
  2. Koka upp socker, risvinäger och vatten.
  3. Skiva gurkan tunt med osthyvel eller mandolin, salta och låt den vattnas ur i cirka 15 minuter.
  4. Riv morötterna grovt och salta lätt.
  5. Krama överflödigt vatten ur gurkan, och smaksätt den med risvinäger, socker och finhackad chili.
  6. Blanchera (koka i cirka 15 sekunder) böngroddarna i ett saltat vatten, häll av och smaksätt med soja, sesamolja och lite salt.
  7. Koka riset i riskokare med 3 dl vatten, låt det sedan stå på värmehållning i 20 minuter utan att lyfta på locket och dra åt sig ångan.
  8. Blanda och smaksätt riset med socker och vinägerblandningen, i en glas- eller träskål och håll det varmt.
  9. Marinera kycklingen i honung, soja, och riven vitlök.
  10. Grilla eller stek kycklingen, låt den vila i 5 minuter innan du skivar upp den.
  11. Stek ägget med öppen gula, strö över sesamfrön.
  12. Lägg riset i botten av stor djup skål, fördela alla grönsaker i små högar på riset och lägg ägget på toppen.