New Mexico burger med bacon

New Mexico burger med bacon
Leila Lindholm
Leila Lindholm

New Mexico burger med bacon

28 ingredienser

Leila serverar sin maffiga hamburgare med mangosalsa och hemgjorda pommes.

Receptet lagades i Leilas home delivery. Till efterrätt bjöd Leila Erik och Mackan på marängsviss.

Ingredienser

portioner

Hamburgare

  • 800 g köttfärs, nymalen
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 äggulor
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk tabasco med chipotlesmak
  • flingsalt
  • svartpeppar, från kvarn
  • olivolja, till stekning
  • cheddarost (gärna amerikansk färdigskivad för burgare)
  • 4 hamburgerbröd (stora med sesamfrön eller vallmofrön)
  • 4 msk majonnäs (gärna amerikanska Hellmans)
  • 2 blad sallad (stora, gärna krispsallad)
  • 2 bifftomater
  • 2 rödlökar
  • 1 förp bacon

Mangosallad

  • 1 mango
  • 2 avokador
  • 1 kruka färsk koriander
  • 0,5-1 jalapeño (eller spansk peppar)
  • 1 limefrukt, saften
  • 2 tsk honung
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Home fries

  • 8 bakpotatisar
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

Home fries

  1. Tvätta potatisen och skär den med skal i stavar till pommes frites och skölj stavarna i vatten.
  2. Låt dem torka och sprid sedan ut dem på en oljad plåt.
  3. Ringla över olivolja, salta och blanda noga.
  4. Rosta i ugnen, cirka 40 minuter.

Hamburgare

  1. Blanda färsen med riven vitlök, äggulor, vispgrädde, dijonsenap, tabasco, salt och svartpeppar.
  2. Forma färsen till 4 burgare och stek/grilla dem i en het stekpanna/grillpanna i cirka 3 minuter på varje sida.
  3. Stek dem färdigt i ugnen tillsammans med pommes i cirka 7–8 minuter för rosa/medium.

Mangosalsa

  1. Skala och skär mangon och avokadon i tärningar.
  2. Smaksätt med hackad koriander, hackad chili, limesaft, honung, olivolja, flingsalt och svartpeppar.
  3. Knaperstek baconskivorna.

Servering

  1. Lägg en skiva ost ovanpå varje hamburgare låt burgarna vila lite på en tallrik medan du grillar/steker bröden.
  2. Ringla lite olivolja på snittytorna på hamburgerbröden och salta med flingsalt innan du grillar/steker dem.
  3. Bred lite majonaise på bottenbrödet och lägg ett salladsblad ovanpå. Lägg på burgaren, skivad tomat och rödlök och bröd.
  4. Servera med hemgjorda pommes frites och mangosalsan.