Leilas fantastiska vörtbröd

Leilas fantastiska vörtbröd
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas fantastiska vörtbröd

13 ingredienser

3h 5 min

Leilas recept på vörtbröd, ett underbart kryddigt bröd som doftar jul! Ungstemperaturen gäller för varmluftsugn.

Ingredienser

Till 2 vörtbröd:

  • 50 g jäst
  • 3 dl porter (öl)
  • 2,5 dl julöl
  • 50 g smör
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 0,5 msk pomerans malen
  • 1,5 msk malen ingefära
  • 1 msk malen nejlika
  • 0,5 msk malen kardemumma
  • 1 msk salt
  • 13,5 dl rågsikt
  • 3 dl russin

Gör så här

  1. Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap.
  2. Smält smöret tillsammans med kryddor och salt. Låt svalna något innan det blandas i degvätskan.
  3. Blanda i lite mjöl i taget och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk.
  4. Jäs degen i bunken till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  6. Forma till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 timme.
  7. Grädda vörtbrödet i cirka 50 minuter och sänk värmen till 150 grader efter 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.