Leilas lakrits- och chokladkolafudge

Leilas lakrits- och chokladkolafudge
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas lakrits- och chokladkolafudge

7 ingredienser

Choklad och lakrits i en underbart god kolafudge! Receptet ger ca 24 bitar.

Till det här receptet behöver du en elektronisk stektermometer. När du kokar sockret är det bra att sänka temperaturen lite när den närmar sig 116 grader. Då har man koll på att den inte går över 116 grader. Ju längre sockret kokar desto fastare kolafudge, men det sker med mycket små marginaler. Var försiktig så att du inte bränner dig på den heta kolasmeten!

Se fler recept från Leilas söta jul

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 1,75 dl mörkt muscovadosocker
  • 2 dl glykos
  • 2 msk kakao (av god kvalitet)
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 50 g smör, mjukt
  • 1 msk lakritspulver

Gör så här

  1. Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda sockertermometer eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116.
  2. När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
  3. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
  4. Klä en brödform med kant (cirka 10 x 20 cm) med plastfolie i botten och häll i fudgeblandningen.
  5. Täck med lite plastfilm och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
  6. Skär upp fudgen i små munsbitar.