Tufahije

Tufahije
Foto: tv4

Tufahije

Av: Lejla - Mjölby

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

1 h

En bosnisk äppelbomb med valnötter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Det söta men smakrika vinet Nederburg Noble Late Harvest passar utmärkt till denna söta och fruktiga dessert och fångar upp smaken av de karamelliserade äpplena.

Ingredienser

portioner
  • 4 äpplen
  • 100 g strösocker
  • 50 g valnötter
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 citroner
  • 750 ml vatten
  • 2 msk vaniljsocker
  • 25 g margarin
  • 150-200 g valnötter, krossade
  • aprikosmarmelad

Gör så här

  1. Tvätta, skala och kärna ur äpplena ordentligt, pensla dem med citronsaft så att äpplena håller sin färg.
  2. Koka upp vatten med socker, 1 pressad citron och 1 msk vaniljsocker. Lägg ner äpplena och låt dem koka ca 10 minuter tills de är lite mjuka.
  3. Mal ner valnötter och tillsätt ½ dl varm mjölk.
  4. Smält margarin och rör ner 1 msk vaniljsocker, blanda sedan ihop det med valnötterna. Tillsätt aprikosmarmelad och blanda ihop till en smet.
  5. Fyll äpplena med valnötsfyllningen. Rulla sedan äpplena i krossade valnötter.
  6. Om man vill kan man grädda äpplena i ugnen i 15 min på 180 grader och servera med glass och toppa med ljus sirap. Eller så lägger man äpplena i kylskåpet ca 1 timme och serverar med grädde och säsongens frukt. Men kan även hälla på lite agda (vattnet som äpplena kokats i)