Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett
bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
Kakor
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, strösocker, bikarbonat, vaniljsocker och citronskal i en skål.
I en annan bunke vispar du ihop ägg, olja och citronsaft.
Vänd ner de torra ingredienserna.
Fördela degen i bitar om 1,5 msk. Rulla varje bit till en boll. Doppa i socker, sen i florsocker.
Fördela kakbollarna på plåtarna med bakplåtspapper och grädda en plåt i taget i 10-15 minuter.
Så fort de kommer ut ur ugnen, medan de fortfarande är varma: gör en grop i mitten på kakorna med hjälp av baksodan på ett tsk-mått. Låt svalna. Fyll med lemon curd.