Lemon pie på Manges vis

Lemon pie på Manges vis
Foto: TV4

Lemon pie på Manges vis

Av: Magnus - Halmstad

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

45 m

Små utsökta toppar av hemgjord lemon curd och vaniljkräm tillsammans med smuldeg toppat med limeströssel. En sötsyrlig dessert med olika konsistenser som skapar en trevlig frisk upplevelse i munnen.

Dryckestips: Champagne eller rårörd jordgubbssaft

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

lemon curd

  • 1,5 citron
  • 0,8 dl strösocker
  • 25 g smör
  • 0,5 msk majsstärkelse
  • 1 ägg
  • 1 äggula

vaniljkräm

  • 150 g smör
  • 2,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Smuldeg

  • 1,5 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 125 g smör

Servering

  • 1 limefrukt, skal
  • 12 färska myntablad

Gör så här

Lemon curd

  1. Tvätta citronerna noga och torka. Koka upp citronsaft från 1 av citronerna samt rivet skal från alla, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.
  2. Blanda ut maizena med saften från den halva citronen och rör ner detta i vätskan.
  3. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar. Häll över din lemon curd i en ren skål och låt svalna.

Vaniljkräm

  1. Rör samman smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp eller i en matberedare. Rör ner äggulan.

Smuldeg

  1. Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen över en plåt med bakplåtspapper och grädda i 15 min 225 grader.

Lemon pie på Manges vis

  1. När alla tre delarna är klara stoppa vaniljkräm och lemon curd i två olika spritspåsar. Spritsa ut små söta toppar på tallriken och smula därefter smuldegen runtom topparna, avsluta med att riva lite limeskal över och lägg några myntablad bland topparna