Fantastiskt fint bröd i form av en orm. Blir väldigt uppskattat bland barnen! Receptet vann en tävling om bästa brödreceptet på Hela Sverige bakars facebooksida.
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet eller mjölken. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt olja eller smör. Tillsätt sen sirap, salt och nästan allt mjölet. Arbeta degen ca 10 minuter.
Låt jäsa i rumstemperatur med bakduk över ca 60 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma till runda bullar och lägg efter varandra i en slingrande form på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck i russin som ögon. Lägg över en bakduk och jäs ca 40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö vallmofrön över i ett sicksack mönster.
Grädda i 225 grader till innertemperaturen är 98 grader, eller tills de ser klara ut. Låt svalna på galler med bakduk över.
Skär ett litet hål där tungan ska vara, sätt i en bit rå morot som du har skurit ut som en ormtunga.