1 tsk cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)
0,5 tsk paprikapulver
1 citron
3 msk olivolja
salt
peppar
Tahinisås
0,75 dl tahinipasta
1 dl turkisk yoghurt
1 klyfta vitlök
1 citron
0,5 tsk salt
Tabbouleh
500 g persilja
3 tomater
2-3 salladslökar (eller en liten rödlök)
ca 1 dl bulgur, finmalen
1 dl mynta, finhackad (eller 2 msk torr mynta)
2-3 citroner
0,5 dl olivolja
salt
Garnering
sumak
valnötter, rostade
granatäpplesirap
Gör så här
Laxen
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in kryddorna lite försiktigt i laxen. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15-17 minuter.
Tahinisås
Lägg tahini, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinin
kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt. Ställ i kylen
en stund tills laxen är klar.
Bred tahinisåsen jämnt över laxen. Garnera med sumak, granatäppelsirap, rostade valnötter. Servera med tabbouleh.
Tabbouleh
Finhacka allting och blanda ihop i en stor skål. När du använder en så finmalen bulgur behöver du inte koka den innan. Den kommer suga åt sig av vätskan från tomaterna och citronen.