Lilla Ungens goaste sommartårta

Lilla Ungens goaste sommartårta
Foto: Frida Wismar
Linda Hansson
Linda Hansson

Lilla Ungens goaste sommartårta

Av: Linda Hansson

Från: Fika är livet

13 ingredienser

2 h

"I mammas och pappas ögon är jag Lilla Ungen. Det har jag alltid varit och kommer alltid att vara. Och det här är den godaste tårtan jag vet och kan – så enkel och så god. Den har allt: krisp, sötma, syra, gräddigt, bärigt, marängigt … Allt man vill ha en sommardag – eller vilken dag som helst faktiskt." /Linda Hansson

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Krispmaränger

  • 6 äggvitor
  • 4,5 dl strösocker
  • 4,5 dl rice krispies

Citronkräm

  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 msk vetemjöl, siktat
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 100 g smör

Montering

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 250 g hallon, färska
  • blandade bär (till dekorering)
  • ätbara blommor (till dekorering)

Gör så här

  1. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa försiktigt ner sockret lite i taget. Blanda varsamt i Rice Krispies med en slickepott.
  2. Rita tre rundlar, ca 20 cm i diameter, på bakplåtspapper. Lägg marängsmeten i en spritspåse och spritsa i rundlarna. Det går också bra att breda ut den med en slickepott. Grädda i 60–75 minuter, 125 grader och låt sedan bottnarna svalna helt.
  3. Blanda alla ingredienser utom smöret till citronkrämen i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar lite, ca 3–5 minuter. Lägg i smöret och rör tills det smält. Ställ krämen i kylskåp och låt svalna helt.

Montering

  1. Vispa grädden. Lägg citronkrämen i en spritspåse och spritsa den jämnt över understa bottnen. Lägg på några hallon och stryk på lite grädde. Lägg på nästa botten.
  2. Spritsa mer kräm, lägg på bär och stryk på grädde även här. Lägg på sista bottnen med undersidan uppåt så att ovansidan blir slät. Stryk grädde runt hela tårtan med en spatel eller stekspade och ställ sedan tårtan i kylskåp en stund.
  3. Blanda lite av den vispade grädden med några mosade och silade hallon så den blir rosa. Lägg vit och rosa grädde i spritspåsen så att det blandas lätt och blir marmorerat när du ska spritsa.
  4. Spritsa kanterna, en rad i taget uppåt och stryk ut halva klicken med en spatel, se sidan 99. Spritsa sedan nästa klick på det utstrukna. Fortsätt runt hela tårtan, stryk toppen slät och dekorera med bär och blommor.