500 g innanlår (oxinnanlår, går också bra med färdigmald nötfärs)
salt
svartpeppar, nymald
4 äggulor
80 g inlagda rödbetor, fintärnade
30 g kapris, grovhackad eller mosad
0,5 bananschalottenlök, finhackad
1,5 msk dijonsenap
smör (till stekning)
0,5 knippe färsk bladpersilja, strimlad till servering
Rödvinssås
2 schalottenlökar, grovskurna
1 klyfta vitlök, delade
15 g smör
0,5 msk tomatpuré
1 msk honung
1 msk rödvinsvinäger
1 msk torkad timjan
2,5 dl rött vin
2,5 dl kalvbuljong
1 msk majsstärkelse
2 msk vatten
salt
0,5 citron, pressad juice
Rödbetor och kapris
300 g rödbeta
10 g smör, brynt
2 msk kapris, grovhackad
flingsalt
Gör så här
Lindström
Mal oxinnanlåret och blanda hastigt med salt, peppar, äggulor, rödbetor, kapris, lök och senap. Veva inte smeten i evighet, utan bara precis så den går ihop.
Forma biffar av smeten, de ska väga ca 25 gram styck. Ställ i kylen fram till servering.
Vid servering steker du dem hastigt i smör på varje sida. (Det går även bra att göra det en stund innan och hastigt värma biffarna vid servering.) Servera på ett fat med rödvinssås, rödbetor och strimlad persilja.
Rödvinssås
Fräs löken i smöret. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med någon minut.
Häll sedan i honung och vinäger, låt koka in. Tillsätt timjan och vin och låt koka ner till hälften.
Häll i buljong och koka tills två tredjedelar återstår. Red med majsstärkelse utrört i vatten. Smaka av med salt och citronsaft. Avsluta med att sila skyn.
Rödbetor och kapris
Koka rödbetorna i saltat vatten. Kyl dem sedan i isvatten samt skala och dela dem.
Värm rödbetorna sedan med brynt smör och kapris. Servera med lite extra flingsalt på toppen.