Pesto på västerbottensost

pesto
Foto: Katja Kristoferson
Linnea Seidel profilbild NY
Linnea Seidel profilbild NY

Pesto på västerbottensost

7 ingredienser

Det finns säkert lika många varianter på pesto som det finns pestoälskare. Det här är min pestovariant med västerbottensost. Recept ur boken Gott att ge bort.

Peston håller i cirka 2 veckor i kylskåp. Receptet räcker till cirka 2 dl pesto.

Ingredienser

Pesto

  • 50 g pinjenötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl olivolja
  • 50 g Västerbottensost
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Rosta pinjnötter i en medelvarm och torr stekpanna.
  2. Skala vitlök och lägg den tillsammans med pinjenötter, basilika (även stjälkarna) och olivolja i en matberedare.
  3. Mixa till en slät massa.
  4. Riv osten fint och mixa ner den.
  5. Smaksätt din pesto med salt och peppar.
  6. Häll upp i peston en väl rengjord burk och häll ett tunt lager olivolja ovanpå så att peston täcks.