Linns fyllda brytbröd

POPULÄRT
Linns fyllda brytbröd
Foto: TV4
Linn Utbult 2018
Linn Utbult 2018

Linns fyllda brytbröd

24 ingredienser

2,5 h

Detta brytbröd är så otroligt gott och saftigt, fullpackad med fem olika smaker som möter upp varandra perfekt. Brödet är toppen att servera på en buffé och om du får lite över så hacka ner och stek i olivolja och smör, så har du krispiga krutonger. / Linn

Ingredienser

  • 30 g jäst
  • 6 dl vatten, 37°
  • 3 msk olivolja
  • 2,5 tsk salt
  • 1,5 dl rågmjöl [90 g]
  • 1,5 dl siktat dinkelmjöl [90 g]
  • 11,5 dl vetemjöl [675 g]

Fyllning

  • 250 g smör
  • 50 g hasselnötter
  • 50 g soltorkade tomater i olja, mixade
  • 50 g kalamataoliver, mixade
  • 50 g rökt cheddarost, riven
  • 2 msk torkad ramslök
  • flingsalt
  • svartpeppar

Pensling

  • 2 äggulor
  • 2 msk mjölk
  • 1 krm salt

Förslag på toppings

  • soltorkade tomater
  • oliver
  • pumpakärnor
  • rökt cheddarost, riven
  • ramslök, torkad
  • blandade nötter, hackade

Gör så här

Deg

  1. Smula jästen i en stor bunke och häll på lite av det ljumma vattnet. Rör tills jästen lösts upp, häll på resten av vattnet och tillsätt olja och salt.
  2. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta i bakmaskin 5-10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Häll ut degen och knåda loss med händerna, mest för att det är ljuvligt.
  3. Hacka nötterna och rosta lätt i stekpanna.
  4. Väg degen och dela upp i sex lika stora bitar. Tillsätt nötterna i en deg och torkad ramslök i en, knåda in ordentligt så det blir jämt fördelat. Låt alla degar jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  5. Vispa smöret fluffigt och dela upp i fem skålar och tillsätt en smaksättning i varje skål. Smaka av med salt och ta några varv med svartpeppar.
  6. Kavla ut fem av degarna till en rektangel, försök göra lika stora av alla degar då det skall gräddas ihop på plåten. Bred på fyllning på varje rektangel, en smaksatt fyllning per rektangel.
  7. Rulla ihop varje rektangel som när du gör bullar och skär ca 3 cm breda bitar. Lägg bakplåtspapper på en plåt och freestyla fram en snygg form med alla dina bullar. Tänk på att det behövs ett litet mellanrum mellan bullarna.
  8. Låt jäsa 1 timme drygt under bakduk. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  9. Pensla med den uppvispade äggmixen och gå all in på garneringen.
  10. Om du gör en fjäril: Rulla två stänglar av den sjätte degen och lägg i mitten så att brödet tar form av en fjäril. Annars gör små bollar som du lägger runt om hela brödet. Som en liten vägg, tänk på mellanrummet även här.
  11. Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen. För att behålla den spröda skorpan så lägger du på en bakduk direkt när brödet kommit ut ur ugnen.
  12. Servera till en varm, kryddig tomatsoppa eller bara bryt loss ett bröd och njut med en kall öl!