Linser i rödvinssås

koket.se
Linser i rödvinssås
Foto: TV4

Linser i rödvinssås

13 ingredienser

20 min

Tänk att något så enkelt kan vara så gott! Har du inte testat att tillaga linser i rödvinssås tidigare så är det dags nu!

Se Annie Månsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 dl torkade linser (mörka, gärna gotlandslinser, annars belugalinser)
  • 1 bananschalottenlök
  • 50 g smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 msk strösocker
  • 1 msk kycklingbuljong (eller brynt schalottenlöksfond)
  • ev redning (2 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten)

Serveringsförslag

  • potatisgratäng
  • skogschampinjoner
  • vitlök
  • ost
  • persilja

Gör så här

  1. Koka linser enligt instruktionerna på förpackningen. Det är viktigt att linserna inte överkokas. Häll sedan av vattnet och ställ åt sidan.
  2. Finhacka lök och stek den mjuk i lite smör (spara 25 g smör till senare) i en liten kastrull.
  3. Låt därefter tomatpuré steka med i 3 minuter.
  4. Häll på vin. Låt ungefär hälften av vätskan koka bort, det tar runt 8 minuter.
  5. Tillsätt vatten, socker och fond. Låt reducera i ca 5 minuter.
  6. Om du önskar en tjockare sås så blanda majsstärkelse med vatten och blanda ner i såsen och låt puttra tills såsen tjocknar.
  7. Rör ner resten av smöret så att det smälter.
  8. Smaka av och tillsätt extra salt vid behov.
  9. Avsluta med att tillsätta linserna i såsen. De ska bli genomvarma innan servering, vilket tar runt 2 minuter.

Serveringsförslag

  1. Servera exempelvis linserna med potatisgratäng och skogschampinjoner som steks med vitlök. Toppa sedan med riven ost och persilja.