Linsgryta med vitlöksnaan

koket.se
Linsgryta med vitlöksnaan
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Linsgryta med vitlöksnaan

28 ingredienser

50 min

Enkel och krämig linsgryta med grönsaker, kryddor och kokosmjölk. Till grytan serveras lättbakade bröd som gräddas i stekpanna och penslas med vitlökssmör medan de fortfarande är varma - underbart goda.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 3 dl torkade röda linser
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 2 tomater
  • 1 bit ingefära
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 tsk hel spiskummin (malen skiskummin går också bra)
  • 1-2 chilifrukter (torkad eller färsk funkar bra)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk chilipulver (kan ersättas med paprikapulver om man vill ha en mild gryta)
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk korianderpulver (kan uteslutas)
  • 1 tsk garam masala
  • 5-6 dl vatten
  • 2 dl kokosmjölk (kan uteslutas och ersättas med vatten eller grädde)
  • 3-4 msk olja, till stekning
  • salt
  • peppar

Vitlöksnaan

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl yoghurt
  • 0,75 dl vatten
  • 1 msk rapsolja

Vitlökssmör

  • 25 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk persilja, finhackad (eller koriander)

Gör så här

Linsgryta

  1. Skala och och hacka lök, morötter och tomat. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka eller riv ingefära och vitlök.
  2. Hetta upp oljan i en gryta eller stor kastrull. Tillsätt lök och spiskummin och stek tills löken får lite färg. Blanda i vitlök och stek lite till.
  3. Blanda i tomaterna, ingefäran och chili, stek lite till.
  4. Rör om, tillsätt sedan alla kryddor och tomatpuré. Fräs under omrörning i 2-3 minuter. Blanda i linser, morötter och vatten. Rör om och låt grytan sjuda i ca 25-30 minuter, rör om då och då.
  5. Tillsätt kokosmjölk och låt koka i ytterligare 10-15 minuter. Späd ev med lite vatten om grytan känns tjock.
  6. Toppa eventuellt med yoghurt och servera med naanbröd.

Naanbröd med vitlökssmör

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda sedan yoghurt, vatten och olja i en skål och häll ner i bunken. Knåda snabbt ihop till en deg och låt den vila i 15 minuter under bakduk.
  2. Dela degen i 6 bitar och forma varje bit till ett avlångt bröd lite mindre än 1 cm tjocka.
  3. Stek varje bröd i en torr stekpanna på medelvärme några minuter på varje sida tills brödet får färg och blir genomstekt. Blanda ihop alla ingredienser till vitlökssmöret och pensla bröden med smöret när de är varma. Servera direkt.