Linslasagne med ajvar relish och zucchini

Linslasagne med ajvar relish och zucchini
Foto: Ulrika Pousette
Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark

Linslasagne med ajvar relish och zucchini

16 ingredienser

1 h

Linslasagne med ajvar relish och zucchini är en vegansk lasagne med mycket smak. Perfekt som matlådor eller vardagsmiddag!

Ingredienser

portioner

Såsen

  • 3 dl linser, gröna och torkade
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 morötter
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl ajvar relish
  • 2-3 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1-2 msk krydda, torkad (ex persilja, timjan, basilika, oregano)

Nötgrädden

  • 2 dl solroskärnor
  • 4 dl havredryck

Montering

  • 1 förp lasagneplattor (à 500 g)
  • 1 zucchini
  • 2 dl ost, valfri men riven

Gör så här

Såsen

  1. Skölj linserna i kallt vatten. Låt koka i separat kastrull till de är mjuka, ca 30 min.
  2. Hacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor fint. Värm olja i en kastrull, stek löken till den är blank i 1 msk paprikapulver. Riv morötterna grovt och låt fräsa med.
  3. Mixa krossade tomater med ajvar relish i en mixer. Slå det över fräset i kastrullen och låt puttra. Addera 2-3 dl vatten.
  4. Tillsätt 2 buljongtärningar och 2 tsk sambal oelek.
  5. Låt puttra i ca 10 min på svag värme, tillsätt valfria örtkryddor på slutet. Tillsätt sedan de kokta linserna (ska ej koka mer).
  6. Sätt ugnen på 225 grader.

Nötgrädden

  1. Rosta 2 dl solroskärnor i en torr stekpanna. Mixa med 4 dl havredryck så att den blir helt slät.

Montering

  1. Smöra matlådor av glas (eller en långpanna) och lägg i ett lager tomatsås i botten. Varva med lasagneplattor, tomatsås och nötgrädde till alla lasagneplattor är slut.
  2. Skiva zucchinin i millimetertjocka ringar.
  3. Avsluta med ett lager nötgrädde, skivad zucchini och strö ost över.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Se till så att inte lasagnen blir bränd.