Tärna äpplet med skalet på. Fräs äpplet tillsammans med smör och lönnsirap i en stekpanna.
Häll över det i en skål som du också häller juicen i. Då borde degspadet vara under 37 grader, annars vänta.
Smula ner jästen och rör ut den i degspadet (inte äppelbitarna).
Tillsätt mjölet lite åt gången på medelhastighet
Efter 5 min tillsätter du saltet och därefter ökar du hastigheten lite och låter degen arbeta 15-20 min tills den är elastisk. Blanda i äppelbitarna och låt degen jäsa till dubbel storlek (30-40 minuter).
Häll ut degen på mjölat bord och arbeta lite med den tills den känns spänstig och smidig.
Forma till en limpa och låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek (30-40 minuter).
Snitta brödet för att inte det ska spricka där du inte vill ha en spricka. Vill du göra en bild på brödet så skär du ut en bild i ett papper eller overheadpapper och pudrar med mörk kakao.
Lägg gärna en tunn äppelskiva på brödet.
Grädda brödet på 250 grader i 10 minuter och sänk därefter till 190 grader och grädda i ytterligare 25 min eller tills brödet har en innertemperatur på 97 grader.
Låt svalna helt på galler innan du avnjuter brödet!