Butterkaka med saffran och glöggkokta russin

Butterkaka med saffran och glöggkokta russin
Foto: Olof Stenlund
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Butterkaka med saffran och glöggkokta russin

18 ingredienser

3h 30 min

Butterkaka är alltid uppskattat att sätta fram när man är många som samlas runt kakfatet. Här får den en julig fyllning med glöggkokta russin, mandelmassa och lite rivet apelsinskal. /Lisa Lemke

Butterkakan räcker till ca 12 portioner.

Ingredienser

Fyllning

  • 3 dl russin
  • 1,5 dl glögg
  • 100 g smör, kylskåpskallt
  • 100 g mandelmassa, grovriven
  • 1 apelsin, rivet skal av
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl

Deg

  • 25 g smör
  • 1 förp saffran [0.5 g]
  • 9 dl vetemjöl (spara lite till utbaket)
  • 150 g smör
  • 1 förp jäst
  • 2,5 dl standardmjölk, kall
  • 0,5 dl vit sirap
  • 1 ägg

Övrigt

  • 1 äggula
  • 2 msk grädde
  • pärlsocker

Gör så här

Fyllning

  1. Koka upp glögg och russin i en kastrull. Låt sjuda i ca 5 minuter och ställ sedan åt sidan. Låt russinen kallna.
  2. Täck en springform som är ca 23 cm i diameter med bakplåtspapper, både sidorna och botten. (Det går enklast om du penslar springformen med lite olja eller vatten så att bakplåtspappret fastnar i formen)

Deg

  1. Smält den lilla mängden smör i en kastrull.
  2. Mortla saffranen med en nypa socker och rör sedan ut detta i det heta smöret. Låt svalna.
  3. Hacka ner den större mängden smör i mjölet, antingen i en matberedare eller på bakbord med hjälp av en kniv.
  4. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med mjölk.
  5. Tillsätt ägg och sirap till vätskan och rör samman.
  6. Arbeta ihop mjölblandningen med vätskan till en smidig deg, tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det behövs.
  7. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en tunn, rektangulär platta som är ca 25 x 40 centimeter.
  8. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela jämnt över plattan. Fördela mandelmassa, socker och rivet apelsinskal jämnt över smöret.
  9. Krama försiktigt ur russinen och strö ut dem över fyllningen. Pudra mjöl över och rulla ihop till en rulltårta.
  10. Skär breda bullar (som är nästan lika höga som springformen) och fyll springformen med dessa. Blir det bullar över kan du lägga dem i bullformar och grädda dem likt vanliga bullar.
  11. Täck över springformen med bakduk och låt jäsa i 2 timmar eller tills butterkakan jäst till dubbel storlek.
  12. Värm under tiden ugnen till 175 grader.
  13. Vispa samman äggvita och grädde och pensla butterkakan med detta. Toppa med pärlsocker.
  14. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 55 minuter. Känn försiktigt på kakan med handen, den ska kännas ganska fast när den är färdiggräddad. Täck eventuellt över kakan med aluminiumfolie på slutet om den får för mycket färg.
  15. Låt butterkakan svalna innan du lossar formen.