Chokladkola med lakrits

Chokladkola med lakrits
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Chokladkola med lakrits

8 ingredienser

30 min

En god lakritskola med choklad och turkisk peppar, brukar gillas även av den som inte är så förtjust i lakrits. Redaktionens godisfavorit!

Kulprov
Fyll ett glas med kallt vatten. Häll i lite kolasmet och om du kan forma smeten till en kula är kolan klar.

Fler av Lisas goda kolor
Hjortronkola
Mangochutney-kola med vit choklad

Ingredienser

portioner stycken
  • 25 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk honung
  • 2 msk ljus sirap
  • 150 g mörk choklad, hackad
  • 50 g turkisk peppar, krossad

Gör så här

  1. Blanda grädde, socker, smör, salt, sirap och honung i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om då och då under tiden.
  2. Låt koka på svag värme tills smeten når en temperatur på 122 grader, rör om då och då under tiden. Använd dig av en digital kökstermometer. Har du inte någon termometer kan du även använda dig av kulprovet.
  3. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt hackad mörk choklad och rör tills den smält.
  4. Rör sedan ner krossad turkisk peppar.
  5. Häll kolan i en smord form.
  6. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.