Kall rabarber- och flädersoppa

Kall rabarber- och flädersoppa
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Kall rabarber- och flädersoppa

7 ingredienser

20 min

Söndersmulade skorpor eller mandelbiskvier smakar ljuvligt till denna kalla rabarbersoppa. /Lisa Lemke

För gluten- och laktosfria varianter, välj tillbehör som gästerna tål.

Ingredienser

portioner
  • 600 g rabarber, strimlade
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl koncentrerad flädersaft, koncentrat
  • 2 dl vatten
  • ca 0,5 dl rörsocker

Till servering

  • vaniljglass
  • mandelbiskvi (eller skorpor)

Gör så här

  1. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med baksidan av en kniv.
  2. Koka upp rabarber, flädersaft, vatten, socker samt frön och skal från vaniljstången.
  3. Låt sjuda på medelvärme under lock i ca 15 minuter eller tills rabarbern är mjuk och faller sönder när du rör i soppan.
  4. Fiska upp vaniljstången och låt soppan svalna.
  5. När den är sval kan du ställa in den i kylskåp eller frys och låta den bli riktigt kall.
  6. Servera med vaniljglass och skorpsmul.