Chocolate divine med grappamarinerade jordgubbar

Chokolate divine med grappamarinerade jordgubbar
Foto: Åsa Dahlgren
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Chocolate divine med grappamarinerade jordgubbar

12 ingredienser

40 + 30 min

En riktigt smarrig chokladkaka med grappamarinerade jordgubbar. Kakan blir godast om den bakas en dag i förväg, men jordgubbarna ska marineras precis före servering. Recept från boken Till sommaren - mat för många.

Det här är en riktig lyxkaka – mycket av det goda och perfekt för lite speciella tillfällen. Eller vad tusan, det är faktiskt den perfekta kakan för alla tillfällen när kroppen fullkomligt skriker efter choklaaaaad! /Lisa Lemke

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Chokladkaka

  • 400 g mörk choklad (av god kvalitet)
  • 175 g smör, rumstempererat
  • 90 g rörsocker
  • 5 äggulor
  • 80 g vetemjöl [1 dl]
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl standardmjölk

Grappamarinerade jordgubbar

  • 250 g färska jordgubbar
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk grappa

Till servering

  • glass (eller vispad grädde)

Gör så här

  1. Värm upp ugnen till 175 grader.
  2. Klipp till bitar av bakplåtspapper och täck sidorna och bottnen på en springform, 23 cm i diameter. Det går enkelt om du först penslar formen med lite vatten eller olja.
  3. Hacka och smält chokladen i ett vattenbad.
  4. Vispa smör och socker krämigt med elvisp i en bunke.
  5. Vispa ner en äggula i taget.
  6. Sikta ner vetemjöl och tillsätt salt.
  7. Häll i mjölk och smält choklad och vispa ihop till en slät smet.
  8. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren bunke.
  9. Vänd ner skummet i smeten med hjälp av en slickepott. Vänd runt tills smeten har gått ihop helt.
  10. Bred ut chokladsmeten jämnt i springformen och tryck till lite extra i mitten med en slickepott. Det gör att den färdigbakade kakan inte sjunker ihop lika lätt där.
  11. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Då ska kakan kännas något fast ute i kanterna, men lite lösare i mitten. Den kortare tiden ger en härligt kladdig kaka, den lite längre tiden ger en något fastare kaka.
  12. Ta ut kakan och låt den svalna helt i formen.
  13. Dela jordgubbarna i kvartar.
  14. Koka upp vatten och socker och tillsätt grappan.
  15. Ställ åt sidan för att svalna.
  16. Låt jordgubbarna ligga i lagen i cirka 20 minuter. Fördela dem sedan över tårtan och servera tillsammans med glass eller grädde.