Saffransbullar med lingon och mandelmassa

Saffransbullar med lingon och mandelmassa
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Saffransbullar med lingon och mandelmassa

15 ingredienser

Vem har sagt att det bara är vid jul man ska äta saffransbullar?! När vanliga lussekatterna känns torra och trista är det här bullen du ska satsa på. Fyllig, lyxig och saftig av rårörda lingon och mandelmassa. Bullarna blir bäst om du glaserar dem precis innan servering.

Tänk på att genast frysa in de bullar som du inte ska äta direkt. På så sätt är det lättare att behålla saftigheten i bullarna.

Ingredienser

portioner stycken
  • 25 g smör
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 8-9 dl vetemjöl (plus extra mjöl till utbakning)
  • 150 g smör
  • 1 förp jäst
  • 2,5 dl standardmjölk, kall
  • 0,5 dl vit sirap
  • 1 ägg

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 1,5 dl rårörda lingon
  • 2 msk vetemjöl

Övrigt

  • 1 äggvita
  • 2 msk grädde
  • 2 dl florsocker
  • 3-4 tsk vatten

Gör så här

  1. Smält den lilla mängden smör i en kastrull.
  2. Mortla saffranen med en nypa socker och rör sedan ut detta i det heta smöret.
  3. Låt svalna.
  4. Hacka smöret i mjölet, antingen i en matberedare eller på bakbord med hjälp av en kniv.
  5. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med mjölk.
  6. Tillsätt ägg och sirap till vätskan och rör samman.
  7. Arbeta ihop mjölblandningen med vätskan till en smidig deg, det gör du enklast i en assistent eller i en bunke för hand. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det behövs.
  8. Häll ut degen på ett mjölat bakbord, arbeta den smidig och dela i 2 delar.
  9. Kavla ut enda degen till en tunn rektangulär platta och bred ut hälften av lingonsylten över.
  10. Riv mandelmassa över och avsluta med att pudra mjöl på toppen. Det hjälper till att hålla samman fyllningen.
  11. Rulla samman och skär varje rulle i ca 12 bullar.
  12. Lägg dessa i formar som du ställt ut glest på plåtar.
  13. Upprepa med den andra degen.
  14. Täck över bullarna och låt jäsa i 2 timmar i normal rumsvärme. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  15. Vispa samman äggvita och grädde och pensla bullarna med detta.
  16. Grädda mitt i 12-15 minuter.
  17. Låt bullarna kallna på galler och frys sedan in de bullar som inte genast ska ätas.
  18. Rör samman florsocker och vatten till en slät kristyr.
  19. Ringla denna över bullarna och låt glasyren torka något innan du serverar dem.