Hemgjort gelégodis

Alla hjärtans dag
Foto: Roland Persson
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Hemgjort gelégodis

Av: Lisa och Monica Eisenman

Från: Vinterns söta

9 ingredienser

Prova att göra eget gelégodis! Receptet ger ca 20 bitar.

Ingredienser

  • 6 blad gelatin
  • 50 g glykos
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vatten
  • 6-7 droppar flytande arom/smaksättning
  • några droppar karamellfärg
  • strösocker
  • citronsyra
  • silikonformar för godis eller mjuka isbitsformar

Gör så här

  1. Olja in formarna. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  2. Blanda glukos, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka över medelhög värme till 122 grader.
  3. Värm under tiden de urkramade gelatinbladen med ca 2 msk vatten långsamt i en kastrull och rör försiktigt tills gelatinet är helt upplöst. Observera att gelatinet absolut inte får koka.
  4. Ta sockerlagen från värmen och blanda i det smälta gelatinet, aromen samt några droppar färg.
  5. Låt temperaturen sjunka till ca 70 grader. Fyll sedan formarna med massan.
  6. Låt svalna och stelna i rumstemperatur över natten.
  7. Rulla sedan gelébitarna i strösocker. Gillar du sura godisbitar kan du blanda lite citronsyra i sockret som du rullar bitarna i. Eller strunta i socker och stryk i stället lite matolja på gelébitarna så klibbar de inte.