Ricotta- och spenatpaj med soltorkad tomat

Ricotta- och spenatpaj med soltorkad tomat
Foto: Roland Persson
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Ricotta- och spenatpaj med soltorkad tomat

13 ingredienser

Minipajer med ricottaost, spenat och soltorkade tomater som passar alla smaklökar. Recept från boken Systrarna Eisenmans mingelmat.

I förväg
Pajdegen kan förvaras i kylskåpet i cirka 2 dygn, i en bunke eller uttryckt i formarna, eller i frysen i cirka 2 månader. Alla pajer kan gräddas och förvaras i kylskåpet i cirka 2 dygn eller i frysen i cirka 2 månader. Värm eventuellt i 150 grader i 5-10 minuter.

Receptet är hämtat ur boken

Systrarnas Eisenmans mingelmat

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 175 g smör, kylskåpskallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • ev vatten, iskallt

Fyllning

  • 1 ägg
  • 1 dl standardmjölk
  • 125 g ricotta
  • 40 g färsk spenat, finhackad
  • 1 msk färsk basilika, finhackad
  • 15 g pinjenötter, rostade och finhackade
  • 4 soltorkade tomater, i olja, finhackade
  • salt
  • peppar

Gör så här

Pajdeg

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Arbeta snabbt ihop smör, vetemjöl och salt för hand eller i matberedare.
  3. Överarbeta inte degen.
  4. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen känns torr.
  5. Låt stå kallt i cirka 30 minuter.
  6. Smörj en minimuffinsform.
  7. Tumma ut degen i formarna.
  8. Låt plåten stå i kylen i 15 minuter.

Fyllning

  1. Vispa ägget.
  2. Rör i mjölken och tillsätt resten av ingredienserna.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Fördela fyllningen i formarna.
  5. Grädda i cirka 20 minuter.