Mördegen: Sätt ugnen på 200 grader. Rör matfett och socker poröst. Vispa upp ägget lätt och rör ner i smörblandningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och arbeta in i smeten. Låt degen ligga i kylskåp i minst 30 minuter.
Fyllning: Blanda marsipanen med vaniljsocker, bittermandel, kardemumma och smör. Arbeta ihop till en jämn smet och färga eventuellt med ett par droppar valfri karamellfärg.
Utbakning: Dela kakdegen i tre delar och forma till 25 cm långa längder som är ca 3-4 cm breda. Lägg en sträng av marsipanfyllningen i mitten och rulla ihop allt till en rulle. Lägg över på bakplåtsklädd plåt och platta till rullarna försiktigt. Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel och pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 15-18 minuter och skär därefter genast längderna på snedden i 1-2 cm breda kakor. Låt svalna på plåten.