Sommarpaj med färska bär

Sommarpaj med färska bär
Foto: Ulrika Ekblom
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Sommarpaj med färska bär

7 ingredienser

Receptet räcker till 6 småpajer eller 1 stor paj.

Ingredienser

  • mördeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 5 msk strösocker
  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 2 äggulor
  • bär, till garnering (t ex hallon, blåbär, björnbär)
  • vaniljkräm, vispad grädde, kesella vanilj eller kesella jordgubblime

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Kör mjöl, socker och smör i en matberedare. Tillsätt äggulorna och kör lite till – men överarbeta inte degen. Låt degen vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
  2. Tryck ut degen i en stor pajform eller fl era små. Låt stå i kyl skåpet i ytterligare cirka 15 minuter.
  3. Nagga botten med en gaffel och grädda pajdegen i ca 25 minuter eller tills den är gyllenbrun. De små pajerna gräddas lite kortare tid. Låt pajskalen kallna.
  4. Fyll pajskalen med vaniljkräm, vispad grädde, kesella vanilj eller kesella jordgubblime. Ta 1 dl per liten paj och 5–8 dl till en stor. Tryck försiktigt ner bären i ett fint mönster.