Systrarna Eisenmans stjärnpaj

Systrarna Eisenmans stjärnpaj
Foto: Roland Persson
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Systrarna Eisenmans stjärnpaj

Av: Lisa och Monica Eisenman

Från: Vinterns söta

10 ingredienser

Vacker och god paj med blåbär.

Ingredienser

Pajdeg:

  • 225 g smör (eller margarin)
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 1 l blåbär och björnbär
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk potatismjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform, som är ca 28 cm i diameter.
  2. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, antingen för hand eller i matberedare.
  3. Lägg en tredjedel av pajdegen i kylskåp. Ta resterande deg och tryck ut den i pajformen. Ställ in även den i kylen i minst 30 minuter.
  4. Blanda bär, socker, potatismjöl och vaniljsocker. Häll bären i formen.
  5. Grädda pajen i ugnen i ca 20 minuter.
  6. Ta fram resterande deg och tryck eller kavla ut den på en mjölad arbetsyta till en tjocklek om ca 1/2 cm. Stansa eller skär ut stjärnor eller andra former.
  7. Ta ut pajen ur ugnen. Lägg försiktigt ut stjärnorna av deg över pajen och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills stjärnorna fått färg.
  8. Låt pajen kallna och sikta sedan över florsocker.