2 dl riven ost (gärna grana padano men annan smakrik ost går också bra)
2 äggulor
olja, att steka i
smör, att steka i
Gör så här
Poolish
Kontrollera att vattnets temperatur är 28 grader.
Lös upp jästen i vattnet och vispa in mjölet till en slät smet.
Täck över med plastfilm och låt jäsa 60 minuter i rumstemperatur.
Bortgöring
Häll mjöl och vatten i en degbunke.
Tillsätt poolish och knåda degen på lägsta hastighet i 13 minuter.
Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda degen ytterligare 7 minuter till en seg och elastisk deg.
Lägg upp degen på ett mjölat arbetsbord och dela den i fyra lika stora bitar. Rulla till runda och spända bullar. Lägg en bakduk över och låt jäsa till dubbel storlek i ca 2 timmar.
Topping
Strimla lök och stek den mjuk i olja och smör, krydda med salt.
Strimla svampen och stek den gyllenbrun i smör, krydda med salt och peppar och låt två strimlade vitlöksklyftor steka med på slutet.
Strimla salvia grovt.
Kavla ut pizzadegen.
Bred ut creme fraiche över degarna.
Toppa med, i denna ordning, mozzarella bruten i bitar, lök, svamp, salvia och riven ost. Krydda med nymalen svartpeppar.
Grilla pizzorna på het stenplatta under lock tills osten smält och pizzan fått fin färg på undersidan. Ta ut och ringla över äggula som du rört i försiktigt med en gaffel.