Sätt ugnen på 125 grader eller 100 grader för varmluftsugn.
Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en absolut ren bunke. Tillsätt salt och ättika samt sockret, lite i taget medan du fortsätter vispa till en blank och smidig maräng. Bunken ska gå att vända upp och ned utan att marängen rinner ut.
Ta fram tre bakplåtspapper och rita en cirkel på vardera som mäter cirka 23 centimeter i diameter. Ta hjälp av en tallrik som mall.
Fördela smeten på cirklarna till ganska tunna bottnar och grädda dem cirka 45-50 minuter. Använder du varmluft kan du grädda alla samtidigt. Låt svalna.
Vispa grädden. Blanda i mascarponen och lägg i citronskal, vanilj och florsocker. Rör i blåbären och vispa ytterligare så krämen blir svagt violett. Ställ den i kylen en timme.
Fördela krämen mellan bottnarna (spar en tredjedel till att toppa med) och strö på bären mellan bottnarna (men spar lite till dekoration). Toppa med resten av krämen och de resterande bären. Dekorera gärna med ätliga blommor och blad, exempelvis av smultron.