Citroncupcakes med honungsfrosting

Citroncupcakes med honungsfrosting
Foto: Jenny Grimsgård
Emelie Holm
Emelie Holm

Citroncupcakes med honungsfrosting

14 ingredienser

Cupcakes med citronsmak toppade med honungsfrosting. Använd en bra ekologisk honung till dina cupcakes. Recept från kokboken Liten kaka.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 70 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 citron, saft och zest

Honungsfrosting

  • 1 äggvita
  • 0,75 dl strösocker
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 dl honung, flytande

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver med elvisp eller köksassistent tills smeten är fluffig och vit.
  3. Sikta mjöl, bakpulver och salt ner i en skål. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt ingredienserna genom att varva mjölk, smör och mjölblandning. Avsluta med citronzest och -saft.
  5. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna ungefär till hälften.
  6. Grädda i cirka 12 minuter. Tryck på en kaka, studsar den tillbaka så är den klar.
  7. Ställ bottnarna på ett galler och låt dem svalna.

Honungsfrosting

  1. Ställ en skål över en kastrull med sjudande vatten.
  2. Häll i äggvita och socker och vispa för hand tills sockret har lösts upp.
  3. Ta skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen blivit dubbelt så stor.
  4. Klicka i smöret under vispning lite i taget tills konsistensen är mjuk och smidig. Rör sist ner vaniljpulver och honung.
  5. Spritsa eller bred frosting på bottnarna och garnera med lite honung.