Citronrulltårta med marängfrosting

Citronrulltårta med marängfrosting
Foto: Jenny Grimsgård
Emelie Holm
Emelie Holm

Citronrulltårta med marängfrosting

16 ingredienser

Solgul rulltårta med frisk smak av citron. Fylld din rulltårta med fluffig marängsmörkräm och dekorera med björnbär. Recept från boken Liten kaka.

"Gul citronrulltårta blir så mycket finare än en vanlig variant. Det här är en upphottad
version av en klassisk svensk fikabit."

Ingredienser

portioner

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 citron, saft och zest
  • gul hushållsfärg

Marängfrosting

  • 1 äggvita
  • 0,75 dl strösocker
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 citron, zest

Garnering

  • färska bär

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker med elvisp så det blir riktigt poröst och vitt.
  3. Sikta de torra ingredienserna i en skål.
  4. Tillsätt mjölblandning, olja och crème fraiche i äggvispet genom att varva ingredienserna och blanda
  5. på låg hastighet. Avsluta med citronzest och -saft samt lite gul hushållsfärg.
  6. Häll smeten på en plåt med smörat bakplåtspapper och fördela den jämnt över hela plåten.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Om du känner på kakan och den studsar tillbaka är den klar.
  8. Lägg en handduk på en plan yta och pudra översidan med florsocker. När kakan är färdig vänder du ner den på kökshandduken. Pilla försiktigt loss bakplåtspappret och rulla in kakan i kökshandduken. Låt svalna på ett galler.

Marängfrosting

  1. Ställ en skål över en kastrull med sjudande vatten.
  2. Häll i äggvita och socker och vispa för hand tills sockret har lösts upp.
  3. Ta skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen blivit dubbelt så stor.
  4. Klicka i smöret lite i taget och vispa. Konsistensen ska vara mjuk och smidig. Rör ner vaniljpulvret.

Montering

  1. När kakan har svalnat, rulla försiktigt ut den. Den ska böja sig, då är den lätt att rulla ihop. Fördela frostingen på kakan och rulla ihop den.
  2. Skär skivor med en vass kniv och garnera med en klick av den resterande frostingen samt lite bär.