Rulltårta med smak av hallon och lakrits! Tänk på att breda ut smeten ordentligt då kakan reser sig högre med kakao än utan, och det ska vara en ganska tunn kaka. Recept från boken Liten kaka.
Vispa ägg och socker med elvisp så det blir riktigt poröst och vitt.
Sikta de torra ingredienserna ner i en skål.
Tillsätt mjölblandning, olja och crème fraiche i äggvispet genom att varva ingredienserna och blanda på låg hastighet.
Häll smeten på en plåt med smörat bakplåtspapper och bred ut den i ett tunt lager över hela plåten.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Om du känner på kakan och den studsar tillbaka är den klar.
Lägg en kökshandduk på en plan yta och pudra översidan med kakao. När kakan är färdig vänder du ner den på kökshandduken. Pilla försiktigt loss bakplåtspappret och rulla in kakan i kökshandduken. Låt svalna på ett galler.
Hallonmarängfrosting
Ställ en skål över en kastrull med sjudande vatten.
Häll i äggvita och socker och vispa för hand tills sockret har lösts upp.
Ta skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen blivit dubbelt så stor.
Klicka i smöret lite i taget och vispa. Konsistensen ska vara mjuk och smidig. För att frostingen inte ska smaka smör, vispa länge. Rör ner vaniljpulvret och vänd ner hallonen.
Montering
När kakan har svalnat, rulla försiktigt ut den. Den ska böja sig, då är den lätt att rulla ihop. Fördela frostingen på kakan och rulla ihop den.
Skär skivor av rulltårtan med en vass kniv och garnera med en klick av den resterande frostingen och hallon.