Ljummen sallad på grönkål, matvete och friterad kapris

POPULÄRT
koket.se
Ljummen sallad på grönkål, matvete och friterad kapris
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2024 KM
Tommy Myllymäki 2024 KM

Ljummen sallad på grönkål, matvete och friterad kapris

15 ingredienser

En matig sallad med matvete som bas och en oslagbart god och krämig dressing, rostad grönkål och broccoli samt friterad kapris på toppen.

logo
Tommy Myllymäki 2024 KM

Se Tommy Myllymäki laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 dl matvete, kokt
  • 1,5 l grönkål, plockade blad
  • 500 g broccoli
  • 1 silverlök, tunt skivad
  • 5 sardellfiléer i olja
  • 2 dl majonnäs
  • 3 msk olivolja (gräsig)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 3 msk citronsaft
  • 2 dl parmesanost, fint riven
  • svartpeppar
  • salt

Topping

  • 1 burk kapris, små (à 100 g)
  • matolja, till fritering
  • parmesanost, grovt riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen och låt svalna.
  3. Skär broccolin i buketter. Skala stammen och skiva tunt.
  4. Lägg buketter och skivad stam på en ugnsplåt tillsammans med plockad grönkål.
  5. Toppa med olja och salt. Blanda och lägg grönsakerna i ett jämnt lager på plåten.
  6. Rosta i ugnen ca 5 minuter.
  7. Hacka sardellerna och lägg i en stor skål. Tillsätt majonnäs, olivolja, riven vitlök, citronsaft samt fint
  8. riven parmesanost. Blanda ihop.
  9. Skala och skiva löken tunt eller hyvla tunt på mandolin.
  10. Blanda ner den ugnsrostade kålen, broccolin, löken och matvetet i skålen med dressingen. Vänd runt.
  11. Värm upp olja till fritering i en kastrull, 170-180 grader. Torka av kaprisen så mycket det bara går i en kökshandduk eller med hushållspapper, den skall kännas torr.
  12. Lägg kaprisen i en sil och doppa ner den i oljan som är ca 170-180 grader. Låt fritera
  13. Servera salladen med grovt riven parmesan och friterad kapris på toppen.