Ljuvlig choklad- och jordnötstårta

Ljuvlig choklad- och jordnötstårta
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Ljuvlig choklad- och jordnötstårta

27 ingredienser

1 h

Elisabeth Johansson gästar Nyhetsmorgon och bjuder på en riktigt festlig tårta med chokladbottnar, ganach och marängsmörkräm.

Ingredienser

portioner

Chokladbottnar (3 bottnar x 20 cm)

  • 175 g kaffe, kallt och starkt
  • 40 g kakao
  • 100 g crème fraîche
  • 210 g vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 135 g strösocker
  • 90 g mörkt muscovadosocker
  • 105 g ägg [ca 2 st]
  • 150 g mörk choklad

Ganach

  • 100 g vispgrädde
  • 1 msk sirap
  • 100 g mörk choklad
  • 10 g smör
  • 50 g jordnötter, hackade

Marängsmörkräm med mjölkchoklad

  • 150 g äggvita
  • 200 g strösocker
  • 375 g saltat smör, mjukt
  • 200 g mjölkchoklad

Karamelliserade jordnötter

  • 50 g strösocker
  • 20 g vatten
  • 50 g jordnötter, skalade, rostade

Montering

  • jordnötter, karamelliserade
  • choklad (chokladkulor eller kakaonibs)

Gör så här

Chokladbottnar (3 bottnar x 20 cm)

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på tre springformar som är 20 cm i diameter.
  2. Rör ihop kaffe, kakao och crème fraîche.
  3. Blanda och sikta vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en annan bunke och rör jämt.
  4. Vispa smöret ett par minuter. Tillsätt strösocker och muscovadosocker och vispa ytterligare ett par minuter.
  5. Tillsätt sedan ett ägg i taget.
  6. Smält chokladen i micro eller över vattenbad.
  7. Rör ner de torra ingredienserna växelvis med kaffeblandningen i äggsmeten och tillsätt slutligen den smälta chokladen. Rör till en jämn smet och häll upp i formarna.
  8. Grädda (i nedre delen av ugnen) i 17-20 minuter, känn med en provsticka.
  9. Vänd upp bottnarna och lägg under lite press så att de blir platta. Låt svalna.

Ganach

  1. Koka upp grädden med sirapen och häll det över chokladen. Rör tills chokladen smält.
  2. Tillsätt smöret och mixa ihop med en stavmixer.

Marängsmörkräm med mjölkchoklad

  1. Vispa äggvita och socker i en bunke över vattenbad. Rör om då och då. Värm till 60-65 grader (eller känn med fingrarna så att allt socker smält). Ta av bunken från värmen.
  2. Vispa marängen i en köksassistent eller med en elvisp. Vispa tills marängen kallnat och blivit fluffig och fin. Till ca 30 grader, det tar ca 10 minuter.
  3. Tillsätt sedan en klick i taget av det mjuka smöret i marängen under konstant vispning tills du får en fin och len kräm.
  4. Smält din mjölkchoklad (den ska var ca 45-47 grader) och tillsätt lite i taget av den och vispa hela tiden.

Karamelliserade jordnötter

  1. Smält sockret och vattnet i en stekpanna till en ljus karamell.
  2. Blanda i jordnötterna och häll upp på bakplåtspapper, peta isär och låt svalna.

Montering

  1. Låt bottnarna svalna helt.
  2. Placera en botten på ett tårtfat. Spritsa en ring med smörkräm på kanten av en tårtbotten och häll på ganach upprepa på båda bottnarna.
  3. Strö över jordnötter på sista lagret.
  4. Lägg på den sista botten.
  5. Spritsa ut smörkrämen på toppen och på sidorna. Jämna till med en palett eller en spackel.
  6. Ställ in i kylen några minuter och jämna till ytan.
  7. Spritsa på smörkräm i rosor på toppen och garnera med jordnötter och chokladkulor.