Sikromsgravad strömming - Stefan Ekengrens recept

stefan ekengren profilbild ny

Sikromsgravad strömming - Stefan Ekengrens recept

12 ingredienser

30 m + 6-8 h i kylen

"Man kan tycka att det är onödigt att blanda ut en så fin produkt som sikrom i en sås och sen blanda den med strömming. Men man kan också tycka att rommen funkar fint som krydda i såsen, och i det här fallet ger själva strömmingsrätten en ny karaktär och lyster. Det kan man tycka." /Stefan Ekengren

Ingredienser

portioner
  • 12 strömmingsflundror, 2 filéer per flundra dragna från skinnet

Sikromskräm

  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 30 g sikrom
  • 0,5 knippe dill, plockat och grovhackat
  • salt

Lag

  • 5 dl vatten, kallt
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 dl salt
  • 3 dl ättiksprit 12 % (12 %)
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 dl citronsaft, pressad

Gör så här

Lag

  1. Vispa ihop vatten, socker, salt, ättika, citronsaft och -skal. Lägg ner strömmingsfiléerna i lagen, se till så att lagen täcker strömmingen väl och ställ in i kyl.
  2. Efter 6 timmar, bryt lite i en filé och se om syran har gjort så att strömmingen har blivit vit med lite ”rå” kärna och därmed är gravad nästan rakt igenom. Tiden varierar, men efter 6–8 timmar ska filén vara i det stadiet.

Sikromskräm

  1. Blanda majonnäs, crème fraiche, rom och dill. Smaka av med salt.
  2. Ta upp strömmingen ur lagen och torka av den väl, så lite vätska som möjligt på filéerna är önskvärt.
  3. Blanda strömming och sikromskräm. Lägg i en väl rengjord glasburk och förvara i kylen fram till servering.