Lökbräserad högrev med svamp, inkokta morötter, mandelpotatis och rökt sidfläsk är en härlig rätt att förgylla helgen med. Köttet tar någon timme på spisen, men rätten är värd all väntan och andas riktig familjemiddag!
ev 100 g svamp (fryst eller fint skivade champinjoner)
Inkokta morötter
1 förp morot
2 msk olivolja
2 klyftor vitlök, skivade
0,5 chilifrukt, strimlad
0,25 purjolök, finstrimlad
salt
Mandelpotatis, bacon och råhyvlat äpple
800 g mandelpotatis
100 rökt sidfläsk
1 rödlök, grovt hackad
1 kruka persilja, grovhackad
1 äpple, råhyvlat (santana)
Gör så här
Högrev
Dela köttet som 4-6 stycken små stekar.
Bryn köttet i smöret.
Tillsätt kryddor, gul lök samt vitlök och låt det få lite färg.
Tillsätt sedan buljong, vitt vin samt torkad svamp och låt det koka under lock i ca 2 timmar. Köttet ska bli riktigt mört och grönsakerna ska reda skyn.
Ta upp köttet och håll det varmt.
Skär sedan upp köttet och sila såsen.
Koka ner såsen något, tillsätt grädden och koka ihop. Smaksätt med salt, vitpeppar och eventuellt lite smörstekt svamp (om det finns i frysen).
Inkokta morötter
Skär morötterna grovt.
Fräs morötterna i olivolja.
Tillsätt sedan vitlök och chili. Salta och låt koka med lite vatten under lock.
Koka ca 10 minuter så att morötterna är riktigt mjuka.
Vänd sedan i den finstrimlade purjolöken.
Håll varmt under lock.
Mandelpotatis, bacon och råhyvlat äpple
Skala potatisen och koka den på klassiskt vis.
Fintärna fläsksidan och stek den knaprig. Tillsätt rödlöken mot slutet.
Krossa potatisen grovt och toppa med fläsk, rödlök och persilja.
Råhyvla äpplet ovanpå och ringla lite olivolja över.