1 dl vetemjöl, för att forma och knåda kroppkakorna
salt
vitpeppar
Fyllning
2 gula lökar
55 g ansjovisfilé [1 burk]
rapsolja och smör, till stekning
1 tsk malen kryddpeppar, krossad
salt
Servering
150 g lagrad fårost, riven
1 litet knippe persilja
1 ask ärtskott
50 g smör
Gör så här
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa (med potatispress) ner potatisen i en skål eller på köksbänken. Tillsätt ägg, mjöl, salt och peppar och knåda ihop till en deg.
Skala och finhacka löken. Mjukstek löken i smör och rapsolja i en stekpanna tillsätt lite vatten om det känns för torrt, låt vätskan i löken koka in tills den är ordentligt mjuk. Smaksätt med krossad kryddpeppar, hackad ansjovis och ev lite salt.
Strö ut lite vetemjöl på köksbänken. Dela degen i två bitar, forma till tumtjocka längder och skär dem i 2 cm tjocka skivor. Rulla varje skiva till en liten boll. Tryck till i mitten med tummen, lägg i lite fyllning och täpp igen hålet genom att forma potatismassan runtom.
Koka upp rejält med saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i kroppkakorna och låt dem sjuda tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev.
Bryn smöret och skeda över vid servering tillsammans med riven fårost och örter. Ät kroppkakorna direkt!