Lökpaj

Lökpaj
Foto: Tv4
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Lökpaj

19 ingredienser

1 h + tid i kyl

"Det här är en liten blinkning till gubbröra, men i form av en paj. Löken är rejält brynt så pajen blir lite knäckig i smaken. Tillsammans med ansjovis blir det en härlig kombination." /Klas Lindberg

Ingredienser

portioner paj

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 4 gula lökar, fint strimlade
  • 1 dl vitt vin
  • rapsolja
  • 1 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • salt

Ostkräm

  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • salt
  • 50 g ost, riven (lagrade)

Dekor

  • ansjovisfilé (1 filé per bit)
  • rödlök, isad och hyvlad
  • dill

Gör så här

Pajdeg

  1. Mixa ihop alla ingredienser till degen snabbt. Låt vila i kylen i 30 minuter.
  2. Fodra en liten pajform som är ca 20 cm i diameter. Kyl sedan degen igen ordentligt i 30 minuter.
  3. Förgrädda skalet i 10 minuter på 200 grader.

Fyllning

  1. Fräs löken långsamt tills den blir helt mjuk och fått lite färg.
  2. Tillsätt vinet och låt koka ihop helt, smaksätt med salt.
  3. Blanda löken med ägg och grädde. Fördela sedan fyllningen i skalet.
  4. Baka pajen i ugnen på 180 grader tills pajen stelnat, ca 15–20 minuter. Låt svalna ca 30 minuter innan servering

Ostkräm

  1. Sjud i alla ingredienserna utom osten till en len kräm. Tillsätt osten och rör tills den smält.
  2. Låt krämen stelna i kylen i ca 2 timmar. Den är även kanon att spritsa på t.ex. rökt lax eller till en canapé med lite löjrom

Dekor

  1. Dekorera pajen med ansjovisfiléer, ostkrämen, dill och tunt hyvlad rödlök. Lägg gärna löken i iskallt vatten i 30 minuter, så blir den mildare och krispig.