Sallad med färsk tonfisk

Sallad med färsk tonfisk
Foto: Louise Johansson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Sallad med färsk tonfisk

15 ingredienser

25 min

En annorlunda och fräsch sallad på vårens primörer med avokado, vårlök och kaffe- och soyavinägrett. Perfekt till lördagsbrunchen. Variera salladen genom att tillaga lax på samma vis.

Den här salladen är lite sushi- inspirerad. Jag själv är väldigt förtjust i japansk mat. Här tycker jag tonfisken kommer till sin rätt med kaffe- och soyavinägretten. Spännande smaker! / Louise Johansson

Ingredienser

portioner
  • 400 g färsk tonfisk, delad i två bitar på längden
  • 1 msk matolja, till stekning
  • 150 g salladsblad (blandade salladsblad (babyspenat, maché och mangold))
  • 1 avokado, delad och urkärnad
  • 1 knippe rädisa, ansade
  • 1 kruka färsk koriander, grovt hackad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Kaffe- och soyavinägrett

  • 1,5 msk espresso (eller starkt upplöst nescafé)
  • 1 msk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 2 limefrukter, saft och rivet skal
  • 1,5 tsk honung

Gör så här

  1. Rör ihop alla ingredienser till vinägretten, smaka eventuellt av med lite salt.
  2. Skiva rädisorna i tunna skivor och lägg i kallt vatten.
  3. Skär av blasten på vårlöken och finhacka den. Dela lökarna på längden och sedan i kvartar.
  4. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek lökarna hastigt, salta och peppra.
  5. Gnid in tonfiskbitarna i salt och peppar och stek dem hastigt runt om på varje sida.
  6. Grovhacka avokadon. Skär tunna skivor av tonfisken.
  7. Lägg sallad på ett stort fat, varva med rädisor, hackad vårlök, brynt vårlök och avokado.
  8. Toppa salladen med tonfiskskivorna och koriander.
  9. Ringla över vinägretten och servera direkt.