Halstrad lax med krämig risoni

Halstrad lax med krämig risoni
Foto: Ingvar Eriksson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Halstrad lax med krämig risoni

21 ingredienser

45 min

Receptet på halstrad lax med krämig risoni är hämtat ur boken Taste by Louise.

Ingredienser

portioner

lax

  • 700 g lax (hel bit utan skinn)
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • salt

Salsa verde

  • 1,5 dl blandade örter, hackade
  • 0,25 citron, färskpressad saft och rivet skal
  • 0,5 röd chilifrukt, hackad
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • 1 klyfta vitlök, finhackad

Krämig risoni

  • 300 g risoni
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk fiskfond
  • 2 msk majsstärkelse
  • 0,5 citron, färskpressad saft och rivet skal
  • salt
  • vitpeppar, nymald
  • 12 plommontomater, delade
  • 1 msk olivolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

Salsa

  1. Mixa alla ingredienser till salsan i en minimixer eller med stavmixer.
  2. Ställ i kylskåpet.

Risoni

  1. Koka risonin enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Blanda under tiden grädde, fiskfond och maizena i en kastrull och koka upp.
  3. Sjud i cirka 5 minuter tills såsen tjocknar.
  4. Smaksätt med citronsaft och -skal, salt och vitpeppar.
  5. Tillsätt gräddsåsen i risonin, lite i taget, till valfri konsistens.

Lax

  1. Krydda laxen med sesamfrön, chili och salt.
  2. Hetta upp en stekpanna och halstra laxen i 3–4 minuter på varje sida.
  3. Skiva laxen i halvcentimetertjocka skivor strax före servering.
  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta plommontomaterna hastigt.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Uppläggning

  1. Lägg några skivor lax på en tallrik. Skeda upp risonin och garnera med några tomater.
  2. Servera med salsa verde.