Loukomades med saffransglass och honung

Loukomades med saffransglass och honung

Loukomades med saffransglass och honung

Av: John - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

2 h

Loukomades är små friterade degbollar, toppade med honung och sesamfrön. Saffransglassen är en egen komposition, som har utvecklats genom åren.

Ingredienser

portioner

Lagen

  • 2,5 dl vatten
  • 200 g strösocker
  • 1 citronskiva
  • 1 msk honung

Bollarna

  • 2,8 dl vatten, fingervarmt
  • 9 g jäst
  • 1 msk honung
  • salt [1 nypa]
  • 200 g vetemjöl
  • 50 g maizenaredning
  • olivolja, till fritering

Glassen

  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 förp saffran
  • 1 tsk chilifrukt, finhackad
  • 0,5 limefrukt, skalet av
  • 3 cl vit rom
  • flingsalt [1 nypa]

Till servering

  • sesamfrön

Gör så här

Loukomades

  1. Steg 1: Börja med lagen, eftersom den måste vara helt kall när den tillsätts. Blanda vatten, socker, citron och honung i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen och häll över i en vid skål, så den kallnar snabbare.
  2. Blanda alla ingredienser till bollarna i en vid skål (utom olivoljan) tills du har en slät smet med ungefär samma konsistens som sockerkakssmet. Vispa den inte!
  3. Täck skålen med plats och låt jäsa 45 minuter på en varm plats
  4. Värm oljan i fritös eller stekpanna med höga kanter till 180 grader.
  5. Ställ fram ett glas med kallt vatten med en tesked i och ett fat täckt med hushållspapper.
  6. Häll smeten i en spritspåse.
  7. Spritsa ner kulorna i teskeden och släpp ner i oljan. Doppa skeden i vatten efter varje boll så att smeten inte fastnar. Fritera inte för många bollar i taget, då kallnar oljan. Använd en hålslev för att vända dem, om du inte använder fritös.
  8. Fritera tills de har fått fin färg. Lyft upp och låt dem rinna av några minuter på hushållspapper. Hit kan du förbereda flera timmar i förväg, det sista steget gör du strax innan servering!
  9. Steg 2, strax innan servering: Fritera en gång till, så att bollarna blir gyllenbruna och krispiga. Lyft ur dem släpp ner dem i lagen. Plocka upp och lägg upp.

Glassen

  1. Vispa äggulor, socker och saffran så att blandningen blir porös. Rör i mjölk, grädde, chili, rom, flingsalt och limezest.
  2. Starta glassmaskinen och häll ner smeten. Efter ca en halvtimme är glassen färdig. Servera eller frys in direkt.

Servering

  1. Fördela loukomades på fyra fat 3–4 per person är lagom. Ringla över honung och strö över sesamfrön.
  2. Lägg en quenell av glassen på varje tallrik. Toppa glassen med lite limezest.