Lussekatter med tre olika toppings

POPULÄRT
koket.se
Lussekatter med tre olika toppings
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Lussekatter med tre olika toppings

13 ingredienser

Varför nöja sig med en sorts lussebulle när man enkelt kan baka tre varianter på en och samma gång. En klassisk med russin, en penslad med smör och vänd i socker och en söt med pärlsocker.

logo
Fredrik Nylén porträtt 2021

Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 5 dl mjölk (gärna lantmjölk)
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 tsk strösocker
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 14 dl vetemjöl special (840 g)

Pensling

  • 1-2 ägg
  • russin
  • pärlsocker
  • strösocker
  • 25 g smör, smält (till ca 10-13 bullar)

Gör så här

  1. Ljumma mjölken till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
  3. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.
  4. Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning.
  5. Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin eller dubbelt så långt för hand till en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken.
  6. Täck bunken med plastfilm och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter
  7. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 30-40 bitar. Rulla varje bit till en rulle och rulla in ändarna åt varsitt håll till ett S.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
  9. Ska du pensla bullarna med smör och vända dem i socker så ska du inte pensla dem med ägg. Annars penslas bullarna med uppvispat ägg och garneras med pärlsocker eller russin, eller både och.
  10. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
  11. Pensla bullarna med smält smör och vänd direkt i strösocker.