400 g surdegsstart (se tidigare grundrecept hur man får igång en surdegsstarter)
1000 g vetemjöl (gärna av manitoba typ)
14 g salt
300 g smör, kallt
russin
ägg (till pensling)
Gör så här
Lägg saffran i några matskedar cognac ett dygn innan, det drar fram smakerna.
Lägg även russinen i blöt (ta gärna lite överbliven glögg) vilket förhindrar att russinen blir brända under gräddningen.
Värm mjölken fingervarmt (ca 37 grader) och häll i en degbunke.
Blanda i socker, surdegsstart och saffran och rör om.
Häll i blandningen i en degbunke med mjölet och blanda samman till en deg. Låt degen stå 30–60 minuter på autolys (mjölet absorberar vätskan).
Kör degen i en degblandare (dela upp degen i två delar om den inte får plats) och kör i 5–6 minuter. Häll i saltet under de två sista minutrarna.
Tärna slutligen upp det kalla smöret i små tärningar och blanda in ordentligt i degen.
Lägg degen i en lätt oljad plastlåda med lock och låt den sedan vila ca 1 timme. Titta till den ett par gånger och ge den lite kärlek genom att vika den i ett tre slag och vända helt på degen. Du får en spänstigare och luftigare deg för var gång du viker. Vik gärna tre gånger på tre timmar.
Om du inte har tid att göra “fyrslaget” eller inte har någon deglåda går det att låta degen jäsa i degbunken till nästan dubbel storlek på en sval plats över natten och sen baka ut degen till bullar. Dock behöver bullarna få en andra jäsning på plåten innan dem gräddas i ugnen.
Dela upp degen i ca 80 g bitar och rulla till runda bullar.
Rulla sedan ut bullarna med händerna til ca 30–35 cm långa längder (lite tjockare än ett finger).
Snurra sedan in ändarna ut motsatt håll till mitten så du får den klassiska “Lussekatten”. Stoppa ner ett russin i mitten på var “snurra”.
Lägg på bakplåtspapper på en plåt och täck med plastfilm och låt jäsa på en sval plats, exempelvis i källaren eller kylskåp i ca 12 timmar.
Efter jäsningen så ta fram plåtarna i god tid innan gräddning då degen behöver temperera sig och få en andra jäsning. Degen skall kännas luftig innan den gräddas.
Det kan variera i tid beroende på temperatur i rummet. Ibland kan det ta 3–5 timmar.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i 200 grader i mitten tills de blir gyllene gräddade. Lät sedan svalna på ett galler.
Lussekatterna är godast första dagen, frys in resten.