Lutfisk med lutfisksås

lutfisk med lutfisksas leif mannerstrom
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Lutfisk med lutfisksås

14 ingredienser

ca 30 m

Lutfisk med klassisk vit sås och en rejält dos kryddpeppar.

Lutfisken är ett måste på julbordet. Den hör ju också till den gamla traditionella julmaten, och den ska göras på långa! Tänk på att lutfisken måste blötläggas, även om det står att den är avlutad och klar. Lägg den i en bunke vatten i skafferiet eller på balkongen i några dagar. Då blir den garanterat fast och fin. /Leif

Recept från Mannerströms julkokbok.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg lutfisk, urvattnad
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 100 g rökt sidfläsk, tärnat
  • 2 dl frysta ärtor

Lutfisksås

  • 5 dl mjölk
  • 2 kryddpepparkorn
  • 2 hela nejlikor
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • peppar

Till servering

  • malen kryddpeppar, nymald
  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Börja med såsen. Hetta upp mjölken och kryddorna i en kastrull och ställ åt sidan. Smält smöret i en annan kastrull.
  2. Vispa i mjölet och blanda noggrant.
  3. Lyft upp kryddorna från mjölken och häll under vispning ner den varma mjölken i smör- och mjölblandningen. Sjud på svag värme under regelbunden omrörning i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge.
  4. Skala och finhacka schalottenlöken.
  5. Sjud lutfisken i lättsaltat vatten tills den är mjuk rakt igenom, ca 10–15 minuter.
  6. Tärna fläsket och stek det knaprigt.
  7. Sautera löken i smöret utan att den får färg. Vänd ner ärtorna i löken så att allt blandas.
  8. Servera med kokt potatis.